Cevapla 
 
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sanmai Av Bıçağı
26-08-2012, 08:50 PM
Mesaj: #1
Sanmai Av Bıçağı
1095 ( ortada) ve 1075( yanlarda) kombinasyonu bir Sanmai. Sapta ceviz kökü, abanoz liner ve paduk ( kırmızı renkli) kombinasyonu var. Toplam uzunluğu 280mm, namlu 155mm, kalınlık 6mm, genişlik 29mm. Ağız scandi taşlama. Kılıfta vaketa deri kullanıldı. Bir kaç fotoğraf ekliyorum, daha fazlasına eklediğim linkten bakılabilir.
http://s1115.photobucket.com/albums/k557...nmai%20av/


[Resim: 2-8.jpg]
[Resim: 4-7.jpg]

[Resim: 7-1.jpg]

http://www.bicaksanati.com
Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
 Tebrikler: lupus , alpago , ecorotti , m.zmrt , asc , syılmaz , kamil001 , TTD , kararsız , Red Kit , xlcod3r , sarp kılıç , sauerist , turan tactical , abrek , tekoglu , spir , xhmyt , tirendaz , beretta , Merak , glock , ERDAL , Vefasiz , Egecaddesi , tiripol , karadeniz53 , Tonyukuk ÖTUKEN , mahmut hoca
26-08-2012, 09:46 PM
Mesaj: #2
RE: Sanmai Av Bıçağı
Çok güzel sanat eseri.

Dark side of the laylon
Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
26-08-2012, 10:45 PM
Mesaj: #3
RE: Sanmai Av Bıçağı
Oldukça etli ve estetik bir bıçak. Elinize sağlık.
Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
27-08-2012, 12:50 AM (Bu Mesaj 27-08-2012 12:50 AM değiştirilmiştir. Değiştiren : sarp kılıç.)
Mesaj: #4
RE: Sanmai Av Bıçağı
Sn.Sefa, kendine özgü, güzel ve kaliteli bir ürünle yine yaptınız yapacağınızı...Elinize sağlık.
San Mai çeliği islemek zor mu? Bu çelikle ilgili ne düşünüyorsunuz? Bu çelik San Mai III çelikten farklı mı? Sanıyorum aradaki yüksek karbonlu bölüm yok ve daha sert...Yanılıyor muyum? Saygılar...

Kurşun, kendi sesinden hızlı gider.
Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
27-08-2012, 01:39 PM
Mesaj: #5
RE: Sanmai Av Bıçağı
Herkese teşekkür ederim.
Sn. sarp kılıç, Sanmai yi işlemek derken, yapımından söz ediyorsanız belki ilk yapacak olanlar için zordur ama denyim kazandıktan sonra çok zor değil. İşlemesi de diğer çeliklerden daha kolay veya zor değil. Sanmai III den neyi kastettiğinizi anlayamadım ! Sanmai, ortaya yüksek karbonlu bir çelik, yanlarada düşük karbonlu birer çeliğin koyulup lamine edilmesiyle yapılan bir çelik. Kalite olarak elbette günümüz yüksek teknoloji çeliklerinden daha iyi değil, biraz da nostaljik bir yanı var hepsi bu.

http://www.bicaksanati.com
Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
27-08-2012, 03:05 PM
Mesaj: #6
RE: Sanmai Av Bıçağı
Cevap için teşekkürler Üstadım.Cold Steel firmasının kullandığı San Mai III çelikten bahsettim.Galiba aynı çelikten bahsediyoruz.Söylediğinizden anladığım kadarıyla günümüz yüksek teknoloji çeliklerine göre daha zayıf.Ancak Cold Steel firması bu çeliği daha iyi gibi algılıyor olmalı ki, aynı keskinin Aus 8 çeliklisinin neredeyse iki katı fiyatına San Mai III çelikten mamul olanını satıyor.Saygılar...

http://www.coldsteel.com/recontanto.html Aus 8 130 $

http://www.coldsteel.com/recon-tanto-san-mai-iii.html San Mai III 200 $

Kurşun, kendi sesinden hızlı gider.
Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
27-08-2012, 03:23 PM (Bu Mesaj 27-08-2012 03:25 PM değiştirilmiştir. Değiştiren : Sefa.)
Mesaj: #7
RE: Sanmai Av Bıçağı
Aman Sn. sarp kılıç,hep böyle diyorsunuz ama üstadlık nerde biz nerde, yinede sağolun. Fiyatının yüksek olmasının nedeni, işçiliğinin daha fazla olmasıdır sanıyorum.

http://www.bicaksanati.com
Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
 Tebrikler: sarp kılıç
27-08-2012, 03:34 PM
Mesaj: #8
RE: Sanmai Av Bıçağı
Anladım efendim.Teşekkür ederim.Sizin vücuda getirdiğiniz o güzel keskileri ben yapmış olsaydım, sizin kadar tevazu göstermezdim...Takipteyiz Sn.Sefa...Saygılar...

Kurşun, kendi sesinden hızlı gider.
Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
27-08-2012, 06:14 PM (Bu Mesaj 27-08-2012 10:11 PM değiştirilmiştir. Değiştiren : Merak.)
Mesaj: #9
RE: Sanmai Av Bıçağı
Hocam ellerinize sağlık. Mükemmel bir eser vücuda getirmişsiniz. Seyir kolaylığı için fotoğrafları buraya ekledim.

Subjektif basit bir yorum yapmışım. Müsaadenizle biraz genişleteyim.

Hocam naçizane bir fikrimi beyan edeyim. Bu kadar güzel olmasa da bu büyüklükte birkaç tane bıçağım var. Bu çıtçıt kılıfta kullanım açısından hiç pratik olmuyor. Hele hele balçaktan uzak olunca bıçağı sabitlemek ayrı bir mesele oluyor. Bıçağın kılıfta olduğunu düşünüp elimi bakmadan bıçağa uzattığımda birkaç kez elimi kesmişliğim vardır. Çünkü bıçak birkaç santim yükselmişti. Balçağa biraz daha yakın olsa daha güvenli olabilirdi.

Kabza harika görünüyo. Altındaki çizgiler Beretta'nın çizgilerine benziyor. Elden kaymayı engeller, daha sağlam tutuş sağlayacağını düşünüyorum.

Saygılar

[Resim: 6-2.jpg]
[Resim: 1-7.jpg]
[Resim: 2-8.jpg]
[Resim: 3-8.jpg]
[Resim: 4-7.jpg]
[Resim: 7-1.jpg]
[Resim: 8-1.jpg]
[Resim: 9.jpg]
[Resim: 14.jpg]
[Resim: 5-7.jpg]
[Resim: 10.jpg][Resim: 11-1.jpg][Resim: 12.jpg][Resim: 13.jpg][Resim: 15.jpg][Resim: DSCF3841.jpg][Resim: DSCF3906.jpg][Resim: DSCF3907.jpg]
Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
 Tebrikler: kararsız
27-08-2012, 08:11 PM
Mesaj: #10
RE: Sanmai Av Bıçağı
Hocam tam da ben soru soracaktım hem Sn Sarp Kılıç'a caevap vermiş olayım hem de size soru sorayım.

Genellikle ocak kaynağı veya ocakta iki ayrı metali ve çeliği birbirine kaynatma pek çok kültürde farklı şekillerde bulunuyor.Aslında San Maiye benzeyen farklı tekniklerde var.Bunlar genellikle ihtiyaçtan doğan teknikler.Japon geleneksel isimlendirilmesi San Mai'de olsa temelde aynı mantık var.

Benim bildiğim en çok farklı karakterli iki çelik kullanıyor.Günümüzde ustaların en çok kullandığı yöntem dışta herhangi bir paslanmaz çelik (ama genelde düşük karbonluları seçiyorlar.) kullanma ağızda ise genellikle 1095 gibi yüksek karbonlu bir çelik kullanmak.Bu şekilde paslanmaz bir dış yüzey ve kolay bilenebilir bir ağız elde ediliyor.Sarp bey şu şekilde düşünün sol elinizi bir u yapın bu dış katmandaki çelik aynı şekilde parça ortadan katlanıyor ve u haline getiriliyor ve bu elinizin içindeki boşluğa diğer elinizi yerleştirin.Aynı bunun gibi ince çelik parçası bunun arasına yerleştirilip dövülüyor.

Genellikle kullanılan ikinci yöntemde ise düşük karbonlu çelik ya da tokluğu yüksek fazla sertleşemeyen bir çelik dış yüzeyde kullanılıyor , ağızda ise yüksek karbonlu yüksek sertliğe ulaşabilen çelikler kullanılıyor.Bu şekilde hem malzeme tasarrufu yapılıyor hem dıştan esnek çelik ile sarılmış bıçak muadillerine göre daha esnek olabiliyor.Cold steel örneğide bu şekilde.Ağızda vg-10 yada sv-30 gibi yüksek karbonlu bir çelik var dışta ise düşük karbonlu esnek başka bir paslanmaz.Eski japon ustalar tamahagane çeliğinin çok kaliteli olmadığını biliyorlardı.Ayrıca çeliklerin hepsi yükssek karbonlu değildi.Bu şekilde farklı çelikleri farklı yöntemlerle kaynattılar.Bir yerde maliyeti düşürdüler.

Ve genelde ocak kaynağı kat yerlerinde hamona benzer bir iz bırakıyor.Bunun bir benzerini demirle yapıyorlar.Bu sefer dış tamamen demir ağız ise çelik.Batıda çok kullanılıyor.Özellikle seax yapan bazı ustalar bu yöntemi seviyor.Bu şekilde tarihi benzerliği yüksek replikalar yapabiliyorlar.Pek çok seax demirdi ama bugün demirden bıçak yapmak yalnızca otontik amaçlı.Fakat dediğim yöntem balta ve bıçaklarda kullanıyor.Ağız çelik çünkü.

Hocam benim sorum şu siz 1075-95 ikilisini kullanmışsınız ve güzel bir kat izi oluşmuş.İki çelikte nispeten benzer karakterli çelikler.Ben nedenini merak ettim.Bahsettiğim şekilde genelde hep tok bir sırt yapmak arzu ediliyor biliyorum.Acaba meneviş verirken ağızı düşük sıcaklıkta(sarı) sırtı ise yüksek sıcaklıkta(mor ve ötesi 300-400 centigrat) gibi mi yaptınız.Gerçi bazı ustalar menevişi sırttan verip ağıza yürüterek aynı şeyi yaparlarmış.

Benim merakım ağız ve sırt arasında yüksek bir sertlik farkı varmı.48 hrc 58 hrc gibi.Dediğim gibi ilk defa rastgeldiğim için soruyorum.Shy

Eliniize sağlık.

Borders?
I have never seen one.But I heard they existed in the minds of some people.
Thor Heyedahl

http://kahverengisular.blogspot.com/
Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
 Tebrikler: sarp kılıç
« Önceki | Sonraki »
Cevapla 


Forum Atla:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir

İletişim | TabancaTufek.com | Yukarıya dön | İçeriğe Dön | Hafifleştirilmiş Sürüm | RSS