Sayın hymer,
Değişmeyen tek şey değişimin ta kendisidir. Şartlar değişiyor, yerli silahlarda yeni modeller çıkıyor ve mevcut modellerde iyileştirmeler oluyor...
Şartlar sadece yerlilerde değişmiyor, özellikle ecnebi silah üreticilerinin yurdum insanına reva gördüğü "tuz yalatma" politikası yüzünden yerli tabanca ve tüfekler daha fazla rağbet görmeye başladı. Belki ithal silah alternatifinin yokluğundan, belki de ecnebinin sözde "ambargo" yaklaşımına bir tepki olarak silah severlerin yerli silahlara daha fazla yöneldiğini görüyorum. (Piyasada tek tük bulunabilen "kaptırmatör"den ihtiyaç fazlası ithal tabancaların insaf ötesi fiyatları ve bunlar üzerindeki yüksek kur çarpanı sebebiyle yerliye rağbet ayrıca artıyor)
(Geçenlerde Sn.ErDiNi78 dostumuzun müthiş bir tespiti vardı. Kendisi biraz da kendi üslubu ve espiri yeteneğiyle duruma hiciv katarak; artık iç piyasada yurt dışı perakende satış fiyatına yerli silah sahibi olunabileceğini vurgulamıştı.)
Çok değil daha bir sene evvel MKEK'teki Walter, Glock, Beretta, Cz, Hs, Sig Sauer gibi ithal silah alternatifleri içerisinden seçim yapmakta zorlanan bizler, şimdilerde yerli silahlara daha fazla alıcı gözle bakar hale geldik.
İki sene evvel Stoeger'e silah bedelinin 2 katına yakın taşıma ruhsat harcı ödediğimi öğrenen çok yakınımdaki dostlarım dahi bana "arızalı" yaftasını yakıştırırken, aynı silahla 1 senede 2.500 mermi attığıma şahitlik edince, pardon demekten kendilerini alamadılar. (Tabii bu pardon belki de arızalı kelimesi kifayetsiz kalır manasında da kullanılmış olabilir

Zira bir yılda yakılan mermi de yaklaşık 3 Stoeger parası ediyor) Bu durumdan da anlaşılacağı üzere, benim silah seçimindeki ilk ve ana kriterim dayanıklılık ve güvenilirlik. Cougar bu anlamda benim listemde yine ilk 3te yer alacaktır.
Yeni çıkan kompakt boy yerlilerden Canik Tp9SF Elite ise sivil silah kullanıcısı dostlarımızdan tam boy hizmet tabancası olan Tp9SF ve Tp9SA'ya göre, taşıma ve gizleme kolaylığindan sebep, daha fazla rağbet görecektir. Silahın geri bildirimleri henüz kısıtlı olmakla birlikte, eğer mevcut durumda polimer ve kompakt boy bir silah alacak olsaydım ve gönlümden Glock G19 geçiripte imkansızlıktan bu silahı alacak olamasaydım Tp9SF Elit'i de kısa listeme alıp mümkün olduğunca detaylı incelemek isterdim.
Eğer hem laylon hem de eşek kulaklı olsun deseydim Tisaş PX9'u da es geçmez ve bu silahı da incelemeden net bir karara varmazdım.
Beretta 92FS hayranlığımın bir neticesi olarak, Girsan MC39 hala aklımı kurcalayan bir silah. Orijinal Beretta kilit takozu ile yedeklemek kaydıyla bu silahın benim kasamda her zaman yeri olabilir.
Sarsılmaz ST9'un mevcut imalatlarını detaylı söküp inceleyemedim ama ne derler bilirsiniz; bir sıfırdan büyüktür! Bunu da inceleyip akıllıca karar vermekte yarar var.
Dikkat ederseniz ağırlıklı olarak taşıması kolay olan modelleri aklımdan geçiriyorum. Neden? Çünkü benim ihtiyacım bu yönde. Eğer bulundurma amaçlı bir silah satın alacak olsaydım Cz75, Browning ve 1911 klonu olan yerli (Canik, Tisaş vb)modellerini de kesinlikle bu listeye dahil eder ve bunların arasından gönlümün kaydığı, elime ve bütçeme uyan modeli tercih ederdim.
İthal silahlarla ilgili yorum yapmamamın sebebi yabancı düşmanı oluşum falan değildir. (Zira benim de hiç acımadan bir yılda 4.000den fazla atım yaptığım bir Glock17'm var) Fakat çok afedersiniz bize hıyar muamelesi yapanlara "git len ordan" diyebilmemiz gerekir. Bunun yolu da alternatif sahibi, bilhassa yerli alternatif sahibi olabilmekten geçiyor. Ne demişler, kötü komşu adamı ev sahibi yaparmış.
Her ne alacaksanız alın, kendi ihtiyaç, beklenti, ergonomi ve bütçenize uygun olanını; kesinlikle kendi akıl süzgecinizden geçirerek alın. En kötüsü hiç bir silaha sahip olmamaktır... Allah vermesin ama, gerçek bir ihtiyaç halinde canımız önce Yüce Allah'a, sonra o birilerinin burun kıvırdığı "delikli demir"e emanettir. Mevla her kese gönlünden geçeni nasib etsin.
Saygılarımla