Sitemize Hoşgeldiniz, Ziyaretçi! Giriş Kayıt Ol





Konuyu Değerlendir
  • 6 Oy - 3.5 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bıçaklar hakkında birkaç bilgi
Sn.sparus haklısınız.Kaliteli bıçaklar da paslanabiliyor.
Çok çok iyi diye nitelenen toz metallerin, elmax, M390, CPM S3V, CPM S90V, CPM S110V gibi çeliklerin korozyon direnci fazla olduğu için öyle yazdım sanıyorum.

Saygılar.
 
Alıntı
2 üye teşekkür etti:
tekoglu, sparus
(16-06-2018, 12:14 AM)tirendaz demiş ki: ''..üzerinde sadece Stradivarius'a..'' kadar samimiyetle okumaya ve anlamaya çalıştım ama ben pes ediyorum sayın musti267 Big Grin
Allah gönlünüze göre versinSmile

Sayın tirendaz .
Öyle ise anlatabilmeyi  deneyim.  Sn .Harun'a marka olmuş bir bıçak işini naçizane  tavsiye ettim .

Cümle forumun ve ailelerinin ramazan bayramı mübarek olsun. 

Saygılarımla.
 
Alıntı

Merhabalar,
 
Sn.1905sss'in ilanını gördükten sonra aklıma gelen, bıçaklarla ilgili başka bir siteden bildiğim, içindeki önemli bilgilerin burada da durmasını istediğim bir alıntıdır.
 
Doğada hayatı idamenin ilk araç ve gereci kuşkusuz ki kesici bir alettir. Bu; keskin bir kaya parçası olabilir, çeşitli volkanik taşlar, camlar olabilir ya da kişisel zevkinize ve elinizin ergonomik yapısına uygun bir bıçak olabilir.
 
Doğa şartlarında bir bıçak ve gerekli bilgi birikimi ile hayatta kalabilme şansınız oldukça yükselir. Bıçak yardımıyla tuzak hazırlayabilir ve av yapabilirsiniz. Yiyecek temin edip, ateş yakmak için düzenek hazırlayabilir, barınak yapabilir, mutfak aletleri gibi daha bir çok araç gereç yapımında kullanabilirsiniz. Kısacası doğada ?acil bir durum? senaryosunda bıçak ile hayatta kalabilirsiniz.
 
Bu denli önem araz eden bir aracı seçmek, kendinize ve amaçlarınıza uygun bir bıçak temin etmek de son derece mühimdir. Kendinize en uygun bıçağı seçerken, sizler için bir araya getirdiğimiz aşağıdaki bilgileri kullanabilirsiniz.
 
Öncelikle kuyruk uzunluğuna göre bıçak türleri bir kaç klasmana ayrılır;
 
  • Stick (Hidden) Tang (Gizli sap)
  • Full Tang (Tam Namnu)
  • Partial (Half) Tang (Katlanabilir sap)
 
Ülkemizde bıçaklar kullanılan alanlarına göre çok çeşitlere ayrılır. Kurban, Bushcraft, Mutfak (Şef aşçı, et, balık, meyve, sebze, doğrama, ekmek vb.), Av, Koleksiyon, Kasap, Döner, Deri yüzme, Dalgıç, Oyma, Taktiksel vb. Fakat Evrensel olarak bıçaklar namlu şekillerine göre sınıflandırılır.
 

[Resim: kaptilkisi_b_ak_cesitleri_kabza.jpg]


Bıçakta namlu şekilleri; bıçağı tanıma ve sınıflandırma adına en belirgin özelliklerinden biridir. Çeşitli milletlerin ve coğrafyaların kendilerine özgü bıçak sitilleri ve kullanım şekilleri vardır.(Geleneksel Finlandiya Bıçağı, Japon kılıcı ve bıçağı (Katana ve Tanto), Karambit (Endonezya, Malezya ve Filipinler  geleneksel hem tarım hem savaş bıçağı) vb.)
 

[Resim: kamptilkisi_bi_ak_ag_z_cesitleri_1024x742.jpg]


Aynı zamanda kendinize uygun bıçağı seçerken, bıçağınızın keskin ağzının nasıl açıldığı da önemlidir. Bazı teknikler keskinlik açısından tam performans verseler de, her hangi bir körelme sonucu bıçağın ağzını yeniden açmak zorunda kalırsanız, sizi en az uğraştıracak ağız şeklini seçmiş olmaya özen göstermeniz gerekir. Çünkü doğa şartlarında başınıza gelebilecek en kötü senaryoyu baz alırsak, yanınızda bir bıçaktan başka hiç bir şey olmaya bilir, inanın av yaparken ve hayatta kalmaya çalışırken elinizde kesmeyen bir bıçağınızın olması hiçte iyi olmayacaktır. O yüzden doğa şartlarında bulduğunuz bileme taşları ile bıçağın ağzını, bıçağa zarar vermeden en kolay açabileceğiniz şekilde seçmekte yarar var. Bıçak ağızlarına göre sınıflandırmak gerekirse;
 

[Resim: 0b24e567554deb5b6e683125ea64084a_e1483906246280.jpg]


Bu bıçaklar coğrafyalarına ve kullanılma şartlarına göre çeşitli çelik türlerinde ve karbon oranlarında üretilmekte ve buna göre fiyatlandırılmaktadır. Çeşitli bıçak satan firmalarda birbirinin ikizi gibi görünen iki bıçak arasındaki fiyat farkı çeliğin faklı olmasından ve kalitesinden kaynaklanmaktadır. Bıçak seçiminde çelik özelliği çok önemlidir. Bıçaklarda kullanılan çeliklerin karbon oranı yükseldikçe buna bağlı sertlikleri artar, karbon oranı düştükçe de aynı şekilde azalır. Ancak bıçağın kalitesini tek başına çeliğin içerdiği karbon belirlemez, çeliğin içerisindeki diğer alaşım elemanları ve yapılan ısıl işlem, uygun geometri de doğrudan belirleyicidir. Kullanma amacınıza ve alanınıza göre; bıçağınızın çeliğinin  sertlik seviyesi, karbon oranı, krom oranı gibi etkenleri doğru seçmelisiniz.
 
 
Çok fazla çelik türü olduğu için, bu çelik türlerinden de sadece popüler olanlarına değineceğiz.
 
  • O1: Popüler bir çeliktir. ünlü Ray Mears bıçakları bu çeliktendir
  • SKD11: Japonya?nın el aletleri üretiminde kullandığı çelik türüdür. D2, DC11 ve SLD çeliklerle aynı özelliğe sahiptir. Paslanmaya karşı dayanıklı fakat, tamamen paslanmaz değildir.
  • D2: İşlenmesi zor, popüler yüksek karbonlu ve alaşımlı bir çeliktir. Paslanma direnci sınırdadır, uygun koşullarda paslanır.
  • 4116: X50CrMoV15 alman çeliği olarak da bilinir. Ucuz bir çelik türüdür. %0,45 karbon oranına sahiptir. Batılı birkaç bıçak üreticisi firma bu çeliği kullanmaktadır.
  • A2: Çok kolay bilenen iyi bir çeliktir.
  • VG-10 (Japon Çeliği): Japonya?da çok popüler bir çeliktir. Paslanmaya karşı dayanıklıdır. Çok pahalı bir çelik türüdür.
  • 1095:kolay bilenmesi ve uygun sertliği ile en popüler buscraft çeliğidir
  • 420: Serisi Karbon alaşımı oldukça düşüktür. (%0,3 ? %0,5)  Paslanmaz çeliktir. Bu sebepten su altı bıçaklarında ve piyasanın ucuz bıçaklarında kullanılmaktadır. Gerber LMF2 ve Prodigy bu çelikten yapılır.
  • 440C: Uzun yıllardır av bıçağı üretiminde kullanılan bir çeliktir. 21. yüz yılın çelik sanayi teknolojisinde av bıçağı için geri kalmış olsa da paslanmaya dayanıklı bir çeliktir. Av bıçaklarında kullanılır ve iyi denilebilecek sonuçlar verir. Ülkemizde Bora bıçakların bir çok serisi bu çelikten yapılır.
 
 
Çeliklerin tabloda ki skalası aşağıdaki gibidir;
 

[Resim: 30xcxol.png]



Saygılar.
 
 
 
 
Alıntı
16 üye teşekkür etti:
rainman, tekoglu, sarp kılıç, 1905sss, jfmrk, Cem1964, hunter 12, heisenberg, ilksurfer, Ahmet Özalp, al-me, xeorx, ducak, usame, Gazanfer, Tartarus
  


Foruma Git:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi