3- Tetikteki sürtünme hissi:
Tabancamı 4 ay önce revizyon için üretici firmaya gönderdiğimde, yeni tetiğin ar-ge aşaması tamamlamamış olduğu için, yeni tetik uygulamasını istememiştim. Mevcut tetik sistemiyle yola devam etmekteyim. Ağırlını ölçmedim ama bu tetik ağır bir tetik sayılmaz, Fakat tetik boşluğundan sonra, ezerek tetik düşürme sırasında, sürtünme hissi ve kademelenme var. Ne çok uzun ne de kısa olan tetik ezme yolunda kademeleri, yağ ve temizlik durumuna göre bazen 2 bazen 3 kademe olarak hissedebiliyorsunuz. Tabi hızlı tetik ezme sırasında bunları hisetmiyorsunuz.
Aşağıda resimde görmüş olduğunu iğne tulumbasının (tetik ara parçası ile birlikte) 2 parçadan oluşması ve tetik kolu taşıyıcının tetik koluna uyguladığı baskı, Sürtünmeyi arttıran önemli unsurlar. Bu 2 sürtünme faktörünün sadece biri bile, iğne kilidinden kaynaklanan sürtünmeye göre daha fazla. Yeni tetik tasarımında bu iki parçanın görevi farklı şekilde uygulandığından sürtünme yok ve Satış temsilcisi aydın bey'in tabancasında gördüğüm kadarıyla tetik çok net. Fabrikadan aldığım bilğiye göre yeni tetik hala tamamlanamış. Ara sıra patlatmama sorunları yaşanıyormuş.
![[Resim: 212d28ba.jpg]](http://i788.photobucket.com/albums/yy164/cihan3454/tetik/212d28ba.jpg)
İğne tulumbası ve ara parçasından kaynaklanan sürtünmeye, yağlamak ve alıştırmak dışında müdahele şansım olmadığı için tetik kolu taşıyıcından kaynaklanan sürtünmeyi gidermek için denemelerde bulundum. Bu denemelerimi olumlu ve olumsuz yönleriyle anlatmak istiyorum.
İlk önce Tetik sistemi üzerindeki parçaların boyasını ve çapaklarını almayı düşündüm ama pek işe yaramadı. Çünkü zaten sürtünme olan kısımlarda boya ve çapak kalmamıştı ve parçalar iyi tesfiye edilmişti.
![[Resim: 4d52ae54.jpg]](http://i788.photobucket.com/albums/yy164/cihan3454/tetik/4d52ae54.jpg)
Bİr sonraki denemem; yukarıdaki resimde görmüş olduğunuz gibi, Orjinal tetik yayını, tetik kolu taşıyıcısını ve tetik kolu taşıyıcısının yayını sökerek, bu 3 parçanın görevini yapacak bir yay sarmak oldu. Bu yay hem tetik kolunu yukarıya kaldırıyor hem de tetik yayının görevini yapıyor Tetiği yerine getirme işlemini gerçekleştiriyordu.
Bu işlem sonucunda sürtünme azalmıştı fakat yayın ucu tetik koluna sert bir açıyla müdahale ettiğinden ve yayın sıradan bir çelik telden üretilmiş olduğundan ömrü çok uzun olmayabilirdi ve bu yüzden farklı alternafleri, denemeye devam ettim.