ilksurfer demiş ki:Bunlar tamam da Sn. Harun siz bu isi saatte 2000 km hizla ucarken nasil hesapliyordunuz ben onu hic anlamiyorum. Gecen gun Military Channel da bir hava operasyonu canlandirmasina sahit oldum ve pilotlarin becerisine inanamadim, bir taraftan ucagi ucur, bir taraftan mesafeyi ayarla vs vs sizinkisi de ayri bir boyut gercekten...
Sn ilksurfer,
Yeni nesil uçaklarda (F16 vs) bilgisayar hesaplıyor, reticle hesaplanmış vuruş noktasını veriyor. Bu durumda pilota reticle'ı hedefin üzerinden "uçurmak" ve doğru zamanlama ile bırakma butonuna basmak (pickle) kalıyor.
Benim asıl sevdiğim eski nesil uçakların (F5, F4) atışlarıdır. Onlarda reticle'ı sadece kullandığın bombanın balistik değeriyle ilgili bir milyem değeri girersin. Atış için daldığında dalış açısı, sürat, irtifa, mail menzil, G ve uçuş yolunu tam olarak tutturmak durumundasın. Yaptığın hatayı bir başka hatayla telafi edip düzeltme yapabilirsin. Hesap işe burada girer. Mesela daldın, dalış açın 30 derece yerine 25 derece oldu. "Olmadı, ben bi daha geleyim" deme şansın olmadığı için, düzeltme olarak ya 500 fit alçak irtifadan atacaksın, ya sürati 20 Knot artıracaksın gibi bir durum var. Tabii bombayı alçaktan attığında, kendi attığın bombanın parça tesirine girme veya yerden uçaksavar vs ateşine daha fazla maruz kalma gibi risklere de adım atmış olursun; çok yüksek süratle atarsan aşırı G ile çıkman gerekir gibi... Çok zevklidir anlayacağınız...