Envanterde birde yerli silah olsun düşüncesiyle aldığım 2012 üretimi K11 tabancada yaşanan aksaklıklar ve düzeltici işlemler.
ÜRETİCİ FİRMAYA HİTABEN : Ne yazıktır ki Whatsapp uygulaması üzerinden liseli aşıklar gibi yazışmaktan öteye gidememiştir.Bırakın sorunun çözümünü sorunu anlamaya bile muktedir değildir. Ürettikleri metaller maalesef ki çobanın olmadığı yerde keçi Abdurrahman Çelebi durumundadır. Bu konu firma sahiplerine iletildi ise de sorarsanız haberimiz yok diyeceklerinden adım gibi eminim. Bilmem ne Üniversitesi veya kurumu ile beraber çalışıyoruz söylemiyle bir yere varılamayacağı net. Ne demişler "Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim".
1 - Sürgü kilit arızası : Sürgü kilit mandalı atış esnasında çıkıyor, son atışta sürgüyü kilitlemiyor. Fabrika ile yapılan görüşmede ücreti karşılığında yeni mandal gönderildi. Sorunlu mandalda kilit yay kanalının olmadığı görüldü. Sorunlu parçayı fabrika istedi. Gönderdim gidiş o gidiş.
free photo hosting
2 - Emniyet mandalı arızası : Atış esnasında kendiliğinden emniyete alma eğilimi gösteriyor ve gövdede sürtme sonucu aşınma var. Fabrika ile görüşüldü ve ücreti karşılığında yeni mandal gönderildi. Sorunlu mandalın kilit piminin sıkışmış olduğu ve açık pozisyonda kilitlemediği tespit edildi. Mandal arızası çözüldü ancak gövdeye sürtme devam ediyor.
3 - Tetik arızası : Silahta genel olarak sarma pimler kullanıldığı için zamanla malzeme kalitesiyle doğru orantılı olarak deforme olmuş ve tetikte aşırı boşluk yapmış. Bu da tetiğin yana salınımını artırıp kılıfa koyarken veya çevrede başka bir unsura takılıp horozu düşürüp tehlike oluşturmakta. Fabrika ile görüşüldü ücreti karşılığında yeni pim gönderildi. Ancak çözüm tetik ve pim yuvasına rayba salarak çapı eşitlendi tetik yayı ile kilitlenebilen diğer silahlarda olduğu gibi bir pim yaptırıldı. Sorun çözüldü.
4 - Horoz arızası : Horozda tetik gibi pimlerin deformasyonu sonucu fazla salınım yapıyordu. Fabrika yeni pim gönderdi ücreti karşılığında. Bunu da yine horoz ve pim yuvası genişletilip raybalandı. CZ formunda cnc ile delinip bir pim ve emniyet sistemi yapıldı. Sorun çözüldü.
5 - İğne emniyet arızası : Zaman zaman fişek patlatmama sorunu oldu. Yapılan incelemede iğne emniyetinin gerektiği gibi iğneyi bloke edip bırakmadığı, buna da tırnak piminin tam yerine çakılamadığı için sürgünün ileri ve geri hareketinde horoz kilit manivelasının iğne emniyeti baskı tırnağına sürterek deforme ettiği, atış sırasında tetik çekildiği halde bu kısmın iğne emniyetini gerektirdiği kadar serbest bırakmadığı, emniyet yayınında yetersizliği sonucu aksama yarattığı tespit edildi. Yine fabrika ile görüşüldü ancak silahın kendilerine bizzat getirmem gerektiği, işlem sonrasıda yine bizzat gidip almam yönündeki yasal düzenlemelerden ötürü, her ne kadar taşıma ruhsatlı olsa da mesafenin uzaklığı sonucu ve firmaya olan güvensizliğimden ötürü bu sorunuda kendi insiyatifimizle giderilmesi yoluna gidildi. Yeni iğne emniyeti ve yeni horoz kilit manivelası ücreti karşılığında alındı. Ancak tam çakılamayan tırnak pimi de pim yuvası sürgü alt kısmına cnc ile kanal açtırıldı ve yeni formda çelik pim yaptırılıp takıldı. Sorun çözüldü.
Tüm bu aksaklıklar düzeltildi ancak emniyet mandalının gövdedeki aşındırıcı teması devam ediyordu. Bu da emniyet mandalının horoz kurma parçasına uyguladığı basınçla ileriye gitme eğiliminde olduğu bütün yükün mandala verildiği içinde hem mandalın gövdeye sürtmesine neden olduğu hemde mandalın hareketini sertleştirdiği görüldü. Bunun için yine mekanizma ara pimini uzatıp gövdeyede karşılığına gelecek şekilde cnc ile delinip gövde ve mekanizmayı birleştirerek mandaldaki yükü alıp hem mandal hareketi rahatlatılmış hemde gövdeye sürtmesi engellenmiş oldu.
Sonuç olarak tekerlek zaten icat olmuş. Üzerine bari karoseri düzgün koyun.