Mesajlar: 306
Konular: 5
Aldığı teşekkür: 4 mesajda 4
Verdiği teşekkür: 0
Katılım: Jan 2014
(07-01-2016, 08:26 PM)gunman demiş ki: ...Ancak yay yorulması ve özelliğini kaybetmesi nedeniyle, çekirdeğin namluda sıkışması
ve kovan tahliyesi
Çekirdeğin namlu içinde sıkışıp kalmasıyla, irca yayının niteliğini kaybetmesinin bir ilişkisi var mı üstad?
Kovan da tahliye ediliyor.
Mesajlar: 417
Konular: 39
Aldığı teşekkür: 86 mesajda 390
Verdiği teşekkür: 62
Katılım: May 2009
Rep Puanı:
119
Sayın endülüs,
Basit geri tepmeli sistemin yapısı gereği irca yayının kuvvetli olması gerekir. Zira barut gazının itme kuvvetine çekirdek yönünde setler, kovan yönünde kapak takımı karşı koyar. Yayın güçlü olması çekirdek namluyu terk edene kadar kapak takımına gerekli gecikmeyi sağlar.
Aslında sadece yayda bozulma namluda çekirdek kalması için tek başına yeterli bir sebep değildir. Düşük barut hakkı+zayıf irca yayı çekirdek sıkışmasının ana nedenlerinden birisidir. Bu durumda kovan da tahliye edilir, patlama sesi de duyulur. Ancak patlama sesinin çıktığı yer namlu ağzı değil tahliye penceresidir.
Basit geri tepmelilerde irca yayı zayıfladığında ya da kırıldığında sağlam fişeklerin kullanımında görebileceğiniz bir diğer tutukluk kovan kesme de denilen kovanın fişek yatağı korumasından kurtularak açıkta infilak etmesidir.
Kilitli sürgülü türlerde icra yayı gevşese de bu daha ziyade hızlı sürgü geri hareketi nedeniyle gövde hasarlarına, beslemede sorunlara neden olur.
Fişekte hiç barut olmaması da çekirdeğin namluya sıkışmasının ana nedenlerindendir. Ancak bu durum kilitli türlerde de basit geri tepmeli türlerde de kapsülün son derece zayıf patlama sesi ve kovan tahliyesi olmamasından hemen anlaşılır.